ΟΡΟΙ ΦΟΙΤΗΣΗΣ

Οι μεταπτυχιακοί φοιτητές εγγράφονται και συμμετέχουν στο Δ.Π.Μ.Σ. μετά από σχετική ανακοίνωση της Γραμματείας του Δ.Π.Μ.Σ, στην οποία ορίζεται η χρονική διάρκεια των εγγραφών και τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για την εγγραφή.

Οι μεταπτυχιακοί φοιτητές έχουν όλα τα δικαιώματα, τις παροχές και τις διευκολύνσεις που προβλέπονται και για τους φοιτητές του πρώτου κύκλου σπουδών πλην του δικαιώματος παροχής δωρεάν διδακτικών συγγραμμάτων. Οι πληροφορίες για τις παρεχόμενες υπηρεσίες είναι δημοσιευμένες στην ιστοσελίδα του Δ.Π.Μ.Σ.

Το Δ.Π.Μ.Σ. εξασφαλίζει διευκολύνσεις σε μεταπτυχιακούς φοιτητές με αναπηρία ή και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, που αφορούν στον τρόπο εξέτασης και στην απρόσκοπτη πρόσβαση στους χώρους εκπαίδευσης. Οι ενδιαφερόμενοι καταθέτουν σχετικό αίτημα στην Επιτροπή Προγράμματος Σπουδών, η οποία αποφασίζει κατά περίπτωση κατόπιν συνεννόησης με τον ακαδημαϊκό υπεύθυνο για τις ευπαθείς ομάδες και με τους διδάσκοντες.

Οι μεταπτυχιακοί φοιτητές που γίνονται δεκτοί στο Δ.Π.Μ.Σ. υποχρεούνται:

  1. Να παρακολουθούν ανελλιπώς τα μαθήματα του Δ.Π.Μ.Σ. Η παρακολούθηση των μαθημάτων και των ασκήσεων είναι υποχρεωτική. Παρεκκλίσεις επιτρέπονται μόνο για σοβαρούς αιτιολογημένους λόγους. Δεν επιτρέπονται πάνω από τέσσερεις (4) απουσίες σε κάθε μάθημα.
  2. Να συμμετέχουν στο σύνολο των εκπαιδευτικών και ερευνητικών δραστηριοτήτων.
  3. Να υποβάλλουν εμπρόθεσμα τις δηλώσεις μαθημάτων κάθε εξάμηνο.
  4. Να υποβάλλουν μέσα στις προβλεπόμενες προθεσμίες τις εργασίες που απαιτούνται για κάθε μάθημα.
  5. Να προσέρχονται στις εξετάσεις και να παρουσιάζουν τις εργασίες που τους ανατίθενται.
  6. Να υποβάλλουν στη Γραμματεία, μαζί με την προς αξιολόγηση διπλωματική τους εργασία, υπεύθυνη δήλωση ότι δεν εμπεριέχονται στοιχεία λογοκλοπής.
  7. Να καταβάλλουν τα τέλη φοίτησης εντός των ημερομηνιών που ορίζονται.
  8. Να έχουν τακτοποιήσει όλες τις οικονομικές τους υποχρεώσεις, καθώς και όποια άλλη υποχρέωση προς το Ίδρυμα, πριν από την ορκωμοσία. Σε αντίθετη περίπτωση, δεν θα έχουν δικαίωμα να ορκιστούν ή/και να παραλάβουν το δίπλωμα μεταπτυχιακών σπουδών.
  9. Εφόσον έχουν λάβει υποτροφία, να προσφέρουν ανταποδοτικό έργο όπου υπάρχει ανάγκη στις ακαδημαϊκές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες του Δ.Π.Μ.Σ., όπως π.χ. στη γραμματειακή ή τεχνική υποστήριξη συνεδρίων και σεμιναρίων.
  10. Είναι δυνατή η παράλληλη φοίτηση σε προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών και σε μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών ή σε δύο (2) μεταπτυχιακά του ίδιου ή άλλου Τμήματος, του ίδιου ή άλλου Α.Ε.Ι.
  11. Να σέβονται και να τηρούν τις αποφάσεις των οργάνων του μεταπτυχιακού καθώς και την ακαδημαϊκή δεοντολογία. Αδυναμία τήρησης των παραπάνω, χωρίς τεκμηριωμένη δικαιολογία, μπορεί να οδηγήσει σε αποτυχία σε μάθημα ή σε αποκλεισμό από το πρόγραμμα.
  12. Όλοι οι μεταπτυχιακοί φοιτητές οφείλουν να συμμετέχουν στην ηλεκτρονική αξιολόγηση των μαθημάτων που παρακολούθησαν, και του Προγράμματος γενικότερα, μετά από τη σχετική πρόσκληση του Διευθυντή του Δ.Π.Μ.Σ. και των διδασκόντων.

Η μη τήρηση όλων των παραπάνω χωρίς σοβαρή και τεκμηριωμένη δικαιολογία αποτελεί λόγο διαγραφής του μεταπτυχιακού φοιτητή από το πρόγραμμα.

Η πορεία των σπουδών κάθε μεταπτυχιακού φοιτητή παρακολουθείται από τον ακαδημαϊκό σύμβουλο σύμφωνα με τον Κανονισμό λειτουργίας του θεσμού ακαδημαϊκού συμβούλου, που είναι δημοσιευμένος στην ιστοσελίδα του Δ.Π.Μ.Σ.

Οι μεταπτυχιακοί φοιτητές μπορούν να εκφράζουν οποιαδήποτε παράπονο ή ένσταση σχετικό με τις σπουδές τους ακολουθώντας τον Κανονισμό λειτουργίας του μηχανισμού διαχείρισης παραπόνων, που είναι δημοσιευμένος στην ιστοσελίδα του Δ.Π.Μ.Σ

Λογοκλοπή

Καταθέτοντας οποιαδήποτε μεταπτυχιακή εργασία, ο μεταπτυχιακός/κή φοιτητής/τρια υποχρεούται να αναφέρει αν χρησιμοποίησε το έργο και τις απόψεις άλλων.

Η αντιγραφή θεωρείται σοβαρό ακαδημαϊκό παράπτωμα. Λογοκλοπή θεωρείται η αντιγραφή εργασίας κάποιου/ας άλλου/ης, καθώς και η χρησιμοποίηση εργασίας άλλου/ης -δημοσιευμένης ή μη- χωρίς τη δέουσα αναφορά. Η παράθεση οποιουδήποτε υλικού τεκμηρίωσης, ακόμη και από μελέτες τού ιδίου του φοιτητή/τριας, χωρίς σχετική αναφορά, μπορεί να στοιχειοθετήσει απόφαση της Επιτροπής Προγράμματος Σπουδών (Ε.Π.Σ.) για διαγραφή του/της.

Στις παραπάνω περιπτώσεις ‒ και μετά από αιτιολογημένη εισήγηση του επιβλέποντος καθηγητή ‒ η Επιτροπή Προγράμματος Σπουδών (Ε.Π.Σ.)  μπορεί να αποφασίσει τη διαγραφή του/της φοιτητή/τριας.